Sposób przygotowania:
Babka cytrynowa z makiem i żurawiną
Mak trzeba namoczyć we wrzącej wodzie, pozostawić na ok. 1h. Potem przecedzić przez sito. Jeśli nie mamy czasu - można mak krótko pogotować i dokładnie odcedzić, ja tak zrobiłam. Ucieramy masło z cukrem i cukrem z wanilią na puszysty krem. Do ubitej masy dodawać po jednym jajku. Po każdym jajku dokładnie masę zmiksować. Następnie dodać sól, skórkę cytrynową i sok. Zmiksować krótko. W następnej kolejności mak, żurawinę i śmietanę i dokładnie wymieszać już łopatką. Na koniec dodać przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę i delikatnie wymieszać, masa będzie gęsta i puszysta. Ciasto przełożyć do wysmarowanej formy babkowej z kominkiem o średnicy 23 cm. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C (termoobieg 170). Pieczemy ok 45-50 minut - do suchego patyczka. Upieczoną i wystudzoną babkę posypać cukrem pudrem, u mnie polewa z białej czekolady z suszoną żurawiną i prażonymi migdałami.
Ela Dz
zufikowo