jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Babka czekoladowo- miodowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

babka czekoladowo- miodowa polecana na każdą okazję

Babka czekoladowo- miodowa

Składniki:

Babka czekoladowo- miodowa

 

  • 30 dag miodu
  • 18 dag masła
  • 18 dag mąki
  • 18 dag otrąb
  • 10 dag wiórków kokosowych
  • 4 jajka
  • 2 duże marchewki
  • rdzeń z 1 laski wanilii
  • 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki wiórków czekoladowych
  • 2 łyżki smietany kremówki
  • 1 łyżka kakao
  • tłuszcz do formy

Sposób przygotowania:

Babka czekoladowo- miodowa
Rozetrzeć masło z miodem- odłożyć 1 łyżkę, na puszystą masę. W trakcie ucierania dodawać stopniowo jajka. Dodać rdzeń z 1 laski wanilii. Zmieszać mąke z otrębami i proszkiem do pieczenia, połączyć z utartą masą. Podzielić ciasto na 2 połowy, umieścić w oddzielnych miskach. Obrać machew, umyć, zetrzeć na bardzo drobnej tarce. Zmieszać wiórki czekoladowe z kakaem, śmietaną i utartą marchwią, dodać do jednej porcji ciasta. Nasmarować tłuszczem formę na babkę o pojemności około 1 litra.
Wypełniać formę warstwami naprzemian jasnego i ciemnego ciasta. Wstawić formę do zimnego piekarnika. Piec ciasto około 1,5 godzinyw temp. 180 stop. C. Na 1/2 godziny przed końcem pieczenia ciasto przykryć pergaminem.
Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika. Wysunąć z formy ostrożnie odddzielając brzeg nożem. Wystudzić. Zmieszać resztę miodu z 2 łyżkami wody. Posmarować ciasto przygotowaną glazurą. Posypać wiórkami kokosowymi.

Tagi:

jajko jajka