Sposób przygotowania:
Babka czekoladowo- miodowa
Rozetrzeć masło z miodem- odłożyć 1 łyżkę, na puszystą masę. W trakcie ucierania dodawać stopniowo jajka. Dodać rdzeń z 1 laski wanilii. Zmieszać mąke z otrębami i proszkiem do pieczenia, połączyć z utartą masą. Podzielić ciasto na 2 połowy, umieścić w oddzielnych miskach. Obrać machew, umyć, zetrzeć na bardzo drobnej tarce. Zmieszać wiórki czekoladowe z kakaem, śmietaną i utartą marchwią, dodać do jednej porcji ciasta. Nasmarować tłuszczem formę na babkę o pojemności około 1 litra.
Wypełniać formę warstwami naprzemian jasnego i ciemnego ciasta. Wstawić formę do zimnego piekarnika. Piec ciasto około 1,5 godzinyw temp. 180 stop. C. Na 1/2 godziny przed końcem pieczenia ciasto przykryć pergaminem.
Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika. Wysunąć z formy ostrożnie odddzielając brzeg nożem. Wystudzić. Zmieszać resztę miodu z 2 łyżkami wody. Posmarować ciasto przygotowaną glazurą. Posypać wiórkami kokosowymi.
Wypełniać formę warstwami naprzemian jasnego i ciemnego ciasta. Wstawić formę do zimnego piekarnika. Piec ciasto około 1,5 godzinyw temp. 180 stop. C. Na 1/2 godziny przed końcem pieczenia ciasto przykryć pergaminem.
Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika. Wysunąć z formy ostrożnie odddzielając brzeg nożem. Wystudzić. Zmieszać resztę miodu z 2 łyżkami wody. Posmarować ciasto przygotowaną glazurą. Posypać wiórkami kokosowymi.