ptychu

ptychu

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 102]

Babka drożdżowa

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Do herbatki

Babka drożdżowa

Składniki:

Babka drożdżowa

 

 

Sposób przygotowania:

Babka drożdżowa
Przesianą mąkę wysypać na stół ( zostawić ok. 1/2 szkl.) i wkruszyć w nią drożdże, wlać letnie mleko. Razem delikatnie wymieszać odstawić pod przykryciem na ok. 15 min do wyrośnięcia. W drugiej misce utrzeć masło z cukrem na puszystą masę.Dodać żółtka i całe jajka, razem wymieszać. Wyrośnięty rozczyn połączyć z resztą mąki, dodać do masy maślanej i wymieszać.Odstawić ponownie do wyrośnięcia na ok. 25 min.Nagrzać piekarnik Foremkę wysmarować masłem i wysypać tartą bułką. Ciasto przełożyć do formy i piec ok40 min.