Termar

Termar

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 357]

Babka drożdżowa - Topielec

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Ciasto wilgotne i naprawdę smaczne. Nie zsycha się tak, jak inne drożdżowce

Babka drożdżowa - Topielec

Składniki:

Babka drożdżowa - Topielec

 

  • masło 120 g
  • mąka 2 szkl
  • jajka 2 szt
  • mleko 1/3 szkl
  • cukier 1/2 szkl
  • drożdże 50 g
  • cukier waniliowy 1 opak
  • tłuszcz do formy
  • cukier puder do posypania ciasta
  • orzechy, rodzynki, owoce kandyzowane, lub inne dodatki

Sposób przygotowania:

Babka drożdżowa - Topielec
Wyjąć z lodówki jajka, żeby się trochę ogrzały i lekko podgrzać mleko. Wkruszyć do niego drożdże, wsypać łyżeczkę cukru, wymieszać i postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Rozczyn będzie gotowy, gdy się wyraźnie wzburzy. Do garnuszka włożyć pokrojone na kawałki masło i roztopić je na małym ogniu. Do sporej miski przesiać mąkę, zrobić wgłębienie, wbić w nie jajka, wlać rozczyn i letnie masło. Mieszać wszystko widelcem lub łyżką, a gdy płyny i mąka się połączą, wyrobić ciasto ręką, aż stanie się jednolite. Przełożyć ciasto do 4-litrowego rondla i zalać zimną wodą (do pełna). Ciasto "utopione" w wodzie po 15 min powinno wypłynąć na wierzch.Przytrzymać je ręką, zlać wodę i bardzo dokładnie odsączyć. Zrobić w cieście wgłębienie, wsypać cukier i cukier waniliowy, znów wyrobić dłonią. Wysmarować masłem blachę do keksów (wąską, ale wysoką) o długości ok. 25 cm. Termostat ustawić na 180°C. Włożyć do formy ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Po 40-45 min pieczenia ciasto powinno być gotowe. Po wystygnięciu ciasta, wyłożyć je i posypać przez sito cukrem pudrem. ( ja dodałam mielone orzechy włoskie, dlatego środek jest lekko brązowy.)