Sposób przygotowania:
Babka jabłkowo-orzechowa
1.Nagrzać piekarnik do temperatury 170°C. Formę na babkę (im prostsza, tym ła-twiej będzie potem wyjąć ciasto) posmarować masłem i wysypać bułką tartą.2.W rondelku roztopić masło i odstawić, żeby trochę przestygło. 3.Wymieszać suche składniki: mąkę, sól, sodę, cynamon, połowę cukru, posiekane figi i orzechy. 4.W drugim naczyniu wymieszać dokładnie jajka, białka, drugą połowę cukru, roz-topione masło, jogurt, aromat waniliowy. 5.Obrać jabłka, utrzeć na grubej tarce. 6.Do masy z jajkami dosypać suche składniki, utrzeć całość. Na końcu dodać jabł-ka i wymieszać.7.Otrzymane ciasto (będzie bardzo gęste), przełożyć do formy i piec 65-75 minut. 8.Po wyjęciu z piekarnika studzić ok. 20 min przed wyjęciem z formy.Smacznego!