Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Babka marmurkowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Prosta, dwukolorowa babka. Ciasto ma zwartą strukturę, ale jest miękkie i wilgotne, a co za tym idzie bardzo smaczne.

Babka marmurkowa Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Babka marmurkowa

 

  • 200 g masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 4 jajka
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki wody wrzącej
  • polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

Babka marmurkowa

ETAP 1:

Babka marmurkowa
Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem, aż stanie się puszyste.

Kakao rozprowadzić we wrzącej wodzie uzyskując gładką pastę.
Miękkie masło ucierać z cukrem pudrem, aż będzie puszyste.

Stale ucierając wbijać po kolei jajka, które powinny być w temperaturze pokojowej. Na tym etapie masa może wydawać się na zważoną, ale nie należy się tym przejmować.

ETAP 2:

Babka marmurkowa
Do utartego masła z cukrem i jajkami wsypać mąkę.

Do miksowanej masy dodać ekstrakt waniliowy i śmietanę. Kiedy się połączy wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać.

ETAP 3:

Babka marmurkowa
Do połowy ciasta dodać kakao rozprowadzone w wodzie.

Ciasto podzielić na dwie części, a do jednej z nich dodać pastę kakaową i dokładnie połączyć. Formę na babkę wysmarować masłem i oprószyć mąką. Wykładać ciasto do formy naprzemiennie kolorami. Najpierw wyłożyłam 1/3 ciasta białego, połowę ciasta kakaowego, 2/3 ciasta białego i połowę ciasta kakaowego. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 *C i piec przez około 60 minut. Po upieczeniu wyjąć z formy, a kiedy wystygnie polać polewą czekoladową. Smacznego :)


Tagi:

ciasto babka