eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Babka parzona Eli

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 25

Pyszna babka bez mleka,którą można dłużej przechowywać.

Babka parzona Eli

Składniki:

Babka parzona Eli

 

 

 

  • 10 dkg płatków migdałowych bio
  • 2 łyżki koncentratu buraczanego Krakus
  • 1 łyżeczka kurkumy

 

Sposób przygotowania:

Babka parzona Eli
Płatki migdałowe podzielić na 3 części.1 część włożyć do koncentratu buraczanego z odrobiną gorącej wody.2 część włożyć do kurkumy z gorącą wodą.3 część zostawić białą.Zabarwione płatki odcedzić oddzielnie,rozłożyć na ręczniki papierowe i wysuszyć.Jajka cukier brzozowy i waniliowy utrzeć na puszystą masę.Mąki i proszek do pieczenia przesiać przez sito,stopniowo dodawać do jajek i wymieszać.Margarynę roztopić,gorącą wlać do ciasta i dokładnie wymieszać.Wlać ciasto do formy babkowej wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą.Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50 minut.Płatki wymieszać.Polewę roztopić.Gotową,wystudzona babke oblać polewą i ozdobić kolorowymi płatkami.Smacznego!