lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Książka Kucharska: Niezła babka, czyli wielkanocne baby!

Babka piaskowa o smaku cytrynowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Coś innego na oleju . Dzisiaj będzie smacznie choć troszkę inaczej. Będzie słodko , będzie się działo hej. Chodziło ostatnio za mną coś słodkiego , szukałam sposobu aby nie było zbyt kaloryczne, no dobra nie będę już was trzymać w niepewności.

Babka piaskowa o smaku cytrynowym

Składniki:

Babka piaskowa o smaku cytrynowym

 

  • Ciasto:

 

 

  • 1 szk cukru

 

 

 

  • 1 szk oleju

 

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • aromat cytrynowy do ciasta

 

  • rodzynki z dwie garście

 

  • Lukier:

 

  • cukier puder 1 szklanka

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Babka piaskowa o smaku cytrynowym
1. Miksujemy jaja z cukrem i aromatem cytrynowym całym,zauważcie , że masa się podwaja i robi nam się puch . 2. Mąkę tortową i mąkę ziemniaczaną przesiewamy przez sito, dodając proszek do pieczenia. 3. Dodajemy obydwie maki do naszych zmiksowanych jaj i mieszamy . 4. Będzie dosyć gęste ale nie przejmujcie się tym jak dodać olej będzie lżej5. Przekładamy ciasto do formy prostokątnej wysmarowanej margaryną i posypaną bułką tartą , posypujemy rodzynkami . 6.Pieczemy godzinę ( tak godzinę bo ciasto wolniej wyrasta) w 170 stopniach bez termoobiegu . 7. Z cukru pudru soku z cytryny i kakao robimy lukier. 8. Polewamy ostudzona bakę i obsypujemy wiórkami kokosowymi .