Sposób przygotowania:
Babka ziemniaczana z boczkiem 2
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach, odsączamy. Dodajemy śmietanę i mieszamy. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Boczek kroimy na w kostkę i lekko podsmażamy na oleju. Do smażonego boczku dodajemy cebulę i chwile ze sobą smażymy. Do ziemniaków wrzucamy przestudzony boczek i cebulkę oraz zioła i posiekany szczypiorek. Z jajek oddzielamy żółtka od białek. Do ziemniaków wrzucamy żółtka, delikatne mieszamy i doprawiamy. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z ziemniakami. Dodajemy pietruszkę. Foremkę smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Masę ziemniaczaną wlewamy do formy, na wierzch kładziemy kilka plasterków boczku. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni około 70-80 minut.