Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Babka ziemniaczana z serem twarogowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Babkę ziemniaczaną z serem podawać z sosem lub śmietaną.

Babka ziemniaczana z serem twarogowym

Składniki:

Babka ziemniaczana z serem twarogowym

 

 

Sposób przygotowania:

Babka ziemniaczana z serem twarogowym
Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na 1 łyżce masła. Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach, odlać nadmiar wody, wlać stopione, gorące masło, dodać sól, pieprz, wbić 2 jajka i dokładnie wymieszać. Ser przemielić w maszynce, dodać podsmażoną cebulę, jajko, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Głęboką formę posmarować smalcem, włożyć do niej warstwę masy ziemniaczanej, na nią warstwę sera i znów warstwę tartych ziemniaków. Formę włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 170 stopni około 1,5 godziny. Podawać zaraz po upieczeniu.