VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 788]

Babka ziemniaczana z szpinakiem, serem i szynką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo smaczna i odchudzona babka ziemniaczana z chudą wędliną i szpinakiem. W ten sposób możemy zastąpić tradycyjny boczek.

Babka ziemniaczana z szpinakiem, serem i szynką

Składniki:

Babka ziemniaczana z szpinakiem, serem i szynką

 

Sposób przygotowania:

Babka ziemniaczana z szpinakiem, serem i szynką
Cebule kroimy w bardzo drobna kosteczkę. Szklimy ja na rozgrzanej patelni z odrobina oleju. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, kostki mrożonego szpinaku i drobno pokrojoną chudą wędlinę. Całość smażymy do momentu aż cebula będzie miękka.

Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Odciskamy je z nadmiaru wody. Dodajemy przesmażoną cebulę z szynką i szpinakiem, starty ser. Wbijamy jajka i dodajemy mąkę ziemniaczaną. Przyprawiamy solą, pieprzem i liściem lubczyku. Całość dokładnie mieszamy (do powstania gładkiej masy).

Ciasto przekładamy do foremki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia , wierzch wygładzamy. Pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 60 minut.

Użyłam foremki o wymiarach 12x23 cm. Możemy użyć mniejszej, wtedy babka będzie wyższa.