Sposób przygotowania:
Bajkowe pierniczki z ciasta długodojrzewającego
Miód, cukier i tłuszcz podgrzewamy stopniowo niemal do zawrzenia aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Masę następnie wystudzić. Do masy dodać stopniowo mąkę, po jednym jajku sodę rozpuszczoną w zimnym mleku, sól i przyprawy. Ciasto bardzo starannie wyrobić mikserem. Przełożyć najlepiej do kamionkowego garnka, przykryć czystą ściereczką i włożyć do lodówki. Ciasto pozostawić na co najmniej 4 tygodnie, żeby dojrzewało. Po kilku tygodniach ciasto wyjmujemy porcjami na stolnicę i rozwałkowujemy na placki lekko podsypując mąkę, (grubość wg uznania) i wykrawamy różne kształty pierniczków. Grubsze pierniczki piekę na jednej blaszce a cieńsze na drugiej żeby równo się upiekły. Pieczemy ok. 6- 7 min. w temp 180° C. Po wystudzeniu dekorujemy wg uznania kolorowymi lukrami i posypkami.