Sposób przygotowania:
Bakaliowy gulaszETAP 1
Cebulę kroimy w kostkę i delikatnie rumienimy na oleju.
ETAP 2
Przepłukane i osuszone mięso kroimy w kostkę o boku około 1,5- 2 cm. Pokrojone oprószamy przyprawą do gulaszu i tymiankiem.
ETAP 3
Tak przygotowane mięso dodajemy do cebuli i dokładnie obsmażamy. Pod koniec smażenia podlewamy je winem.
ETAP 4
Gdy wino odparujemy mięso podlewamy przecierem pomidorowym i połową bulionu. Gulasz przykrywami i dusimy do momentu jak mięso będzie gotowe. W trakcie podgrzewania uzupełniamy zredukowany płyn bulionem.
ETAP 5
Między czasie przygotowujemy bakalie. Morele i śliwki przekrawamy na połowę. Figi przekrawamy na 4 części, a rodzynki i żurawinę pozostawiamy bez rozdrabniania.
Przygotowane bakalie dodajemy do gulaszu na ok 10 minut przed końcem gotowania. Po ich dodaniu gulasz zagotowujemy, ewentualnie podlewamy wodą (wszystko zależy jaką chcemy uzyskań końcową konsystencję). Na koniec doprawiamy go do smaku cynamonem, papryką , pieprzem oraz dodajemy ok 3 łyżki pokrojonej natki pietruszki.
Tak przygotowany gulasz podajemy w towarzystwie ugotowanej na sypko kaszy jaglanej.
lukrowanepierniczki