eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Bakaliowy indyk Eli

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pyszna świąteczna rolada z indyka nadziewana bakaliami.

Bakaliowy indyk Eli Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bakaliowy indyk Eli

 

  • 1.5 kg pierś z indyka
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 10 dkg suszonych moreli
  • 10 dkg suszonych śliwek
  • 10 dkg suszonych jabłek (białe bez skórki)
  • 1 duża garść rodzynek
  • 1 duża garść migdałów (posiekane lub płatki)
  • 1 kostka bulionu drobiowego
  • Białe grube bawełniane nici kuchenne
  • duży woreczek do pieczenia w piekarniku

 

Sposób przygotowania:

Bakaliowy indyk Eli
Mięso umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.Rozkroić mięso tak żeby powstał prostokąt. Mięso rozbić tłuczkiem i oprószyć solą i pieprzem. Morele pokroić w paski, jabłka na mniejsze cząstki. Na indyku rozłożyć morele, śliwki ,jabłka, posypać rodzynkami i migdałami. Zwinąć ciasno roladę i związać nićmi kuchennymi. Roladę natrzeć solą, pieprzem i czosnkiem. Kostkę bulionową rozpuścić w 1/2 litra wrzącej wody. Roladę włożyć do woreczka, wlać bulion .Woreczek spiąć klipsem, włożyć do brytfanki i piec roladę około 80 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Po tym czasie wyjąć brytfankę z piekarnika i rozciąć woreczek. Włożyć jeszcze brytfankę na kilka minut do piekarnika, żeby rolada się zrumieniła. Co jakiś czas polać wytworzonym sosem. Po upieczeniu roladę ostudzić i włożyć do lodówki, ż eby stężała. Pokroić roladę na plastry i ułożyć na półmisku. Smacznego!
Bakaliowy indyk Eli
Rozkroić mięso tak żeby powstał prostokąt. Mięso rozbić tłuczkiem i oprószyć solą i pieprzem..
Bakaliowy indyk Eli
Morele pokroić w paski, jabłka na mniejsze cząstki. Na indyku rozłożyć morele, śliwki ,jabłka, posypać rodzynkami i migdałami..
Bakaliowy indyk Eli
Zwinąć ciasno roladę i związać nićmi kuchennymi. Roladę natrzeć solą, pieprzem i czosnkiem..
Bakaliowy indyk Eli
Roladę włożyć do woreczka,wlać bulion i upiec w piekarniku.Gotową roladę ostudzić.