Sposób przygotowania:
Bakaliowy indyk Eli
Mięso umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.Rozkroić mięso tak żeby powstał prostokąt. Mięso rozbić tłuczkiem i oprószyć solą i pieprzem. Morele pokroić w paski, jabłka na mniejsze cząstki. Na indyku rozłożyć morele, śliwki ,jabłka, posypać rodzynkami i migdałami. Zwinąć ciasno roladę i związać nićmi kuchennymi. Roladę natrzeć solą, pieprzem i czosnkiem. Kostkę bulionową rozpuścić w 1/2 litra wrzącej wody. Roladę włożyć do woreczka, wlać bulion .Woreczek spiąć klipsem, włożyć do brytfanki i piec roladę około 80 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Po tym czasie wyjąć brytfankę z piekarnika i rozciąć woreczek. Włożyć jeszcze brytfankę na kilka minut do piekarnika, żeby rolada się zrumieniła. Co jakiś czas polać wytworzonym sosem. Po upieczeniu roladę ostudzić i włożyć do lodówki, ż eby stężała. Pokroić roladę na plastry i ułożyć na półmisku. Smacznego!