Sposób przygotowania:
Mazurek różano- bakaliowy
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dokładamy do niej pozostałe składniki ciasta. Zagniatamy energicznie ciasto. Ciasto wałkujemy formują koło o średnicy nieco większej niż 26 cm. Do rozwałkowanego ciasta przykładamy tortownicę. Wycinamy od niej koło i wykładamy nim dno przygotowanej tortownicy. Boki ciasta smarujemy delikatnie białkiem. Z pozostałego ciasta formujemy kuleczki i układamy wokół wyłożonego ciasta. Środek nakłuwamy widelcem i całość wstawiamy do piekarnika na około 25-30 minut (180˚C). Upieczone ciasto studzimy. WYKOŃCZENIE: Wystudzone ciasto smarujemy różaną konfiturą. Śliwki kroimy w paseczki, a orzechy delikatnie siekamy. Na konfiturę wykładamy pokrojone bakalie. Czekoladę rozpuszczamy i polewamy mazurka. Odstawiamy czy czekolada zastygła. Gotowe.