eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1771]

Bakłażan faszerowany Eli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Bakłażan z warzywami i serem typu feta zapiekany w piekarniku. To pyszne danie nie tylko dla jaroszy.

Bakłażan faszerowany Eli Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bakłażan faszerowany Eli

 

 

Sposób przygotowania:

Bakłażan faszerowany Eli
Pomidory umyć,osuszyć i przekroić. Z pomidorów wyjąć pestki i miąższ ze skórką pokroić w kostkę. Cukinię umyć,osuszyć i pokroić w kostkę razem ze skórką. Paprykę umyć,osuszyć i usunąć szypułkę i pestki. Miąższ papryki pokroić w kostkę. Cebulę obrać z łupinek i posiekać. Ser pokroić w kostkę. Bakłażany umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Rozkroić bakłażany wzdłuż na połówki,posolić i odstawić na 20 minut. Po tym czasie bakłażany opłukać z soli,osuszyć i wydrążyć. Miąższ bakłażana pokroić w kostkę. Na dużej patelni rozgrzać olej i do gorącego dodać cukinię,paprykę,bakłażana i chwilę przesmażyć. Do warzyw dodać pomidory,bazylię,czosnek i jeszcze chwilę smażyć.Całość doprawić do smaku solą i pieprzem. Wydrążone połówki bakłażanów ułożyć w brytfance i posypać kostkami sera. Brytfankę włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 30 minut. Smacznego!
Bakłażan faszerowany Eli
Miąższ bakłażana pokroić w kostkę. Cebulę posiekać.
Bakłażan faszerowany Eli
Umytą i osuszoną cukinię pokroić w kostkę razem ze skórką.
Bakłażan faszerowany Eli
Miąższ pomidora i papryki pokroić w kostkę.
Bakłażan faszerowany Eli
Wydrążone połówki bakłażana wypełnić farszem i posypać kostkami sera.