Sposób przygotowania:
Bakłażan faszerowany Eli
Pomidory umyć,osuszyć i przekroić. Z pomidorów wyjąć pestki i miąższ ze skórką pokroić w kostkę. Cukinię umyć,osuszyć i pokroić w kostkę razem ze skórką. Paprykę umyć,osuszyć i usunąć szypułkę i pestki. Miąższ papryki pokroić w kostkę. Cebulę obrać z łupinek i posiekać. Ser pokroić w kostkę. Bakłażany umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Rozkroić bakłażany wzdłuż na połówki,posolić i odstawić na 20 minut. Po tym czasie bakłażany opłukać z soli,osuszyć i wydrążyć. Miąższ bakłażana pokroić w kostkę. Na dużej patelni rozgrzać olej i do gorącego dodać cukinię,paprykę,bakłażana i chwilę przesmażyć. Do warzyw dodać pomidory,bazylię,czosnek i jeszcze chwilę smażyć.Całość doprawić do smaku solą i pieprzem. Wydrążone połówki bakłażanów ułożyć w brytfance i posypać kostkami sera. Brytfankę włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 30 minut. Smacznego!