Sposób przygotowania:
Bakłażan z grilla nadziewany kaszą
Bakłażan przekrawam na pół, i wydrążam środek. Solę i odstawiam na pół godziny. Następnie go myje pod wodą i grilluje przez 20 minut z obu stron. Tofu przygotowuje w marynacie, z oliwy, soli, pieprzu, Bazyli suszonej i tez grilluje z 2 stron. Kaszę gotuje w wodzie przez 15 minut. Wkładam ją do miseczki, dodaje, środek bakłażana, przesmażona cebulkę, paprykę pokrojoną, listki mięty. Boczek przesmażam na patelni i dodaje do farszu. Doprawiam solą, pieprzem. Bakłażany napełniam farszem. Dekoruje pomidorkami i tofu pokrojonym, oraz miętą
rozmarzona.marzena
mysza75
rozmarzona.marzena napisał(a):
lalunia
kołczu
Bakłażana piekłem w całości położonego na blasze przez 40 minut w 220 stopniach, bo taki mam max w piekarniku :) A w przepisach widziałem też po 240.
Potem jak już ostygł obrałem go, dobrze odsączyłem, potem tahini, czoch, cytryna, s+p i bo blendera. Ale to zupełnie inna historia - zrobię jeszcze raz to się podzielę tutaj :)
ps. Miąższ pieczonego bakłażana nie wygląda najpiękniej :)
kołczu