jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Bakłażany faszerowane

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

pożywne i lekkie danie na obiad

Bakłażany faszerowane

Składniki:

Bakłażany faszerowane

 

  • 2 bakłażany
  • 50 dag mielonego mięsa
  • 4 średnie pomidory
  • 11 cebula
  • 15 dag sera żółtego mozzarella
  • 1 szklanka rosołu warzywnego
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz- grubo zmielony
  • bazylia świeża- kilka gałązek

Sposób przygotowania:

Bakłażany faszerowane
Cebulę obrać pokroić w kosteczkę. Pomidory podzielić na ćwiartki. Usunąć środki z pestkami, miąższ pokroić w kostkę. Bakłążany, umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż na połowę. Miąższ wydrążyć łyżeczką, zostawić ścianki o grubości 1 cm, wydrązony miąższ drobniutko posiekać. Masło rozgrzać na patelni, podsmażyć cebulkę, kilka minut na małym ogniu, nie przerywając mieszania. Dodać pokrojone pomidory i posiekany miąższ bakłażanów. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, smażyć jeszcze kilka minut na średnim ogniu. bazylię i natkę pietruszki opłukać i osuszyć,kilka listków bazylii odłożyć do dekoracji, pozostałą zieleninę pokroić. Do warzyw przełożyć mielone mięso, smażyć 10 minut. Wsypać bazylię, przemieszać. Farsz przyprawić solą i pieprzem. Wydrążone połówki bakłażana napełnić nadzieniem mięsnym, przykryć plasterkami sera. Umieścić w naczyniu żaroodpornym. Podlać rosołem warzywnym. wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika, zapiekać 30-35 minut w temp. 180 stop. C. Gotowe danie posypać natką pietruszki, udekorować listkami bazylii. Podawać zaraz po przyrządzeniu.