Sposób przygotowania:
Bakłażany po algiersku
Bakłażany umyć, ściąć czubki od strony szypułki, obrać, przekrajać wzdłuż na połówki, wydrążyć środki, posypać połówki przyprawami, skropić sokiem z cytryny. Ryż opłukać, zalać dużą ilością wrzącej osolonej wody, ugotować, przepłukać ciepłą wodą, osączyć. cebulę obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, usmażyć, wymieszać z ryżem, zmielonym mięsem i żółtkami, doprawić do smaku. Napełnić bakłażany, ułożyc wnaczyniu, skropic olejem. Tłuszcz rozgrzać, wymieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc, wlewać powoli zimny wywar szybko mieszając trzepaczką. Połączyć z koncentratem pomidorowym, zagotować i doprawić. Zalać bakłażany i piec ok 30 minut.