justka.zet

justka.zet

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 137]

Bakłażany po grecku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Potrawa palce lizać, polecam!

Bakłażany po grecku

Składniki:

Bakłażany po grecku

 

  • 4 porcje:
  • 1 kg bakłażanów
  • 40-50 dag mielonego mięsa jagnięcego lub wieprzowego
  • 50 dag pomidorów (lub 1 puszka przecieru pomidorowego rozcieńczonego z wodą)
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oleju do smażenia oraz lebiodka
  • gałka muszkatołowa
  • sól pieprz i cynamon do smaku
  • do sosu :
  • 2 łyżki stołowe oleju
  • 2 łyżki stołowe mąki
  • 500 ml mleka
  • 2 jaja
  • 200 ml jogurtu
  • 6 łyżek stołowych startego sera

Sposób przygotowania:

Bakłażany po grecku
Bakłażany obrać, pokroić w plastry, posolić i zostawić. W międzyczasie cebulę pokroić i dusić z rozgniecionym czosnkiem. Dodać mielone mięso, przyprawy, pomidory i zagotować. Plastry bakłażana obtoczyć w mące i smażyć z obu stron na gorącym oleju. Połowę bakłażana włożyć do naczynia żaroodpornego i przykryć mielonym mięsem i znowu bakłażana, posypać tartym serem. Z oleju i mąki zrobić jasną zasmażkę. Zalać ją jajkami, ubitymi z mlekiem i dodać jogurt i ser, nie dopuścić do zagotowania. Polać sosem mięso i bakłażany, całość wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 30 minut.