madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Bananowa rolada

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Znikło tak szybko że nie zdążyłam zrobić zdjęcia gotowego ciasta w przekroju :)

Bananowa rolada Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Bananowa rolada

 

  • Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki krupczatki
  • 1 łyżka kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Krem:
  • 1 szklanka mleka
  • 3 łyżki mąki krupczatki
  • 20 dag masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3 banany

Sposób przygotowania:

Bananowa rolada
Biszkopt: Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę następnie dodajemy żółtka i mąkę , kakao i proszek do pieczenia. Blachę wykładamy pergaminem i wlewamy ciasto wstawiamy do piekarnika na 20 minut w temperaturę 170 stopni. Ciepłe ciasto wykładamy na wilgotną ściereczkę i rolujemy. Masa 2/3 szklanki mleka gotujemy, w pozostałym mleko rozprowadzamy mąkę i wlewamy do gotującego mleka. Powstały budyń studzimy. Masło ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszysty krem oraz po trochu dodawany budyń.Na biszkopcie rozsmarować krem, na środku ułożyć banany i zwinąć w roladę,
Bananowa rolada
Pieczemy biszkopt w temperaturze 170 stopni
Bananowa rolada
Na wilgotnej ściereczce zwijamy biszkopt w rulon
Bananowa rolada
Ucieramy masło z przygotowanym budyniem