czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Bananowa szarlotka

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Ciasto po prostu rewelacyjne! Idealne połączenie jabłek i soku bananowego...

Bananowa szarlotka

Składniki:

Bananowa szarlotka

 

  • Ciasto:
  • 15 dag margaryny,
  • jajko,
  • 1i1/2 szkl. mąki,
  • 1/2 szkl. cukru,
  • łyżeczka proszku do pieczenia.

 

 

  • Masa bananowa:
  • 3 szkl soku bananowego,
  • 3 budynie śmietankowe,
  • 2 łyżki cukru.

 

  • Dodatkowo:
  • 1/2 l śmietanki 30%,
  • 2 śmietan-fixy,
  • łyżka cukru pudru,
  • 5 dag płatków migdałowych.

Sposób przygotowania:

Bananowa szarlotka
1. Z mąki, posiekanej margaryny, jajka, cukru i proszku do pieczenia zagnieść kruche ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię i włożyć na pół godz. Następnie ciastem wylepić dno formy o wym. 25x36cm i nakłuć gęsto widelcem. 2. Obrane jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, zasypać cukrem i skropić sokiem z cytryny i odstawić na ok. 5 min, aby jabłka puściły sok. Następnie odcisnąć je z nadmiaru soku, dodać cynamon i równomiernie rozłożyć na cieście.3. W 1/2 szkl. soku rozmieszać dokładnie wszystkie budynie. Resztę soku zagotować z cukrem. na gotujący się sok wlać rozrobione budynie, ugotować gęstą masę. Lekko przestudzić i ciepłe wyłożyć na jabłka. Piec ok. 30 min w temp. 170st. Ostudzić.4. Śmietankę ubić z pudrem i fixami na sztywno. Wyłożyć na wierzch zimnego ciasta. Płatki migdałowe podprażyć na suchej patelni, rozsypać na wierzchu szarlotki. Przechowywać w lodówce.