bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Bananowe drożdżowe spiralne bułeczki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszne słodkie bułeczki z niespodzianką.

Bananowe drożdżowe spiralne bułeczki Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Bananowe drożdżowe spiralne bułeczki

 

Sposób przygotowania:

Bananowe drożdżowe spiralne bułeczki
Wymieszać mąki, sól w dużej misce, następnie dodać cukier puder i drożdże. Zrobić wgłębienie w środku mąki i wlać ciepłe mleko, rozbełtane jajko, oliwę z oliwek i tyle wody, żeby powstało miękkie, mokre ciasto. Wyrabiać mikserem przez 10 minut, aż będzie gładkie. Przełożyć ciasto do lekko naoliwionej miski, przykryć folią spożywczą naoliwioną, a następnie odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce az podwoi objętość. Wyłożyć blaszkę o wymiarach 25x25 papierem do pieczenia. Na posypanej mąką powierzchni, ugnieść ciasto następnie rozwałkować w prostokąt ok 30cm x 25cm. Posmarować roztopionym masłem. Banany pokroić w kostkę, dać do miski i wymieszać z morelami, skórką cytrynową, cukrem, cynamonem i rodzynkami. Wyłożyć mieszankę na ciasto, pozostawiając od brzegu wolny pas szerokości 2 cm. Ciasto zwinąć od dłuższego boku prostokąta, tak żeby nic nie wypadło. Końce uszczelnić. Ostrym nożem, pokroić na 9 sztuk, wywinąć delikatnie stroną do góry, ułożyć obok siebie w blaszce. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut. Rozgrzać piekarnik do 180C. Podgrzać miód na patelni lub w kuchence mikrofalowej, następnie posmarować wierzch bułek. Piec przez 20-25 minut na złoty kolor. Pozostawić do ostygnięcia w blaszce przez 10 minut, potem wyjąć i niech przestygnie. Wierzch można ponownie posmarować miodem.
Bananowe drożdżowe spiralne bułeczki
Bułeczki wyjęte z pieca i przełożone na kratke do do ostygnięcia
Bananowe drożdżowe spiralne bułeczki
Środek bułeczki z kawałkami bananów i rodzynek