derek

derek

Kucharz
[Przepisów: 5]

Bananowe muffinki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Kruszona polewa jest tym, co sprawia, że bananowe muffinki wyróżniają się od zwykłych. Są przepyszne!

Bananowe muffinki

Składniki:

Bananowe muffinki

 

  • Ciasto na ok. 10-12 muffinek:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 banany powinny one być dojrzałe( miękkie aby łatwiej było je rozgnieść)
  • 1/3 szklanki roztopionego masła
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 jajko

 

  • Kruszonka:
  • 4 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki brązowego cukru

Sposób przygotowania:

Bananowe muffinki
Składniki na kruszonkę rozetrzeć razem, aż powstaną małe grudki.Dojrzałe banany rozgnieść najlepiej zrobić to przy pomocy widelca. Jajko ubić lekko z cukrem, dodać banany, masło i dalej miksować. Dodać mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cynamon miksować tylko tyle żeby zostały wchłonięte. Masę wylać do formy muffinkowej i posypać kruszonką. Piec w temperaturze 190 stopni przez ok.18-20min.