Bananowe muffinki z białą czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Piec około 20 minut w temperaturze 180ºC, aż będą miały kolor jasnozłoty.

Bananowe muffinki z białą czekoladą

Składniki:

Bananowe muffinki z białą czekoladą

 

  • 125 g masła
  • 160 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 3 dojrzałe banany (nie było słowa o wielkości więc dałam 2 duże)
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki proszku
  • 300 g mąki
  • 40 g suszonych wiśni, z grubsza posiekanych
  • 50 g białej czekolady, posiekanej

 

Sposób przygotowania:

Bananowe muffinki z białą czekoladą
W większym rondelku rozpuścić masło. Ściągnąć z palnika, dodać cukier, wanilię, banany, rozgnieść je widelcem. Wlać śmietanę, dodać jajka i wymieszać. Dodać sodę, proszek, mąkę, wymieszać. Na końcu wrzucić wiśnie i białą czekoladę, wymieszać. Formę do muffinek wyłożyć bibułkami. Nałożyć do nich gotowe ciasto (nie do pełna, urosną).