Sposób przygotowania:
Bananowe zawijańce
CIASTO: Mleko podgrzewamy, po czym rozpuszczamy w nim drożdże oraz 1 łyżkę cukru. Dodajemy do niego tyle mąki by uzyskać rozczyn o konsystencji śmietany. Tak przygotowany pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Między czasie masło rozpuszczamy i studzimy. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy pozostałe składniki ciasta. Zagniatamy je około 15 minut. Pod koniec wyrabiania dodajemy masło. Gdy odchodzi od dłoni ponownie odstawiamy je, by podwoiło swoją objętość.
Gotowe ciasto wałkujemy na grubość około 1 cm. Ostrym nożem kroimy ciasto na kwadraty (około 10x10 cm, ale to zależy jakiej wielkości mamy banany). Na każdym wyciętym kwadracie po przekątnej układamy połówki banana. Przeciwległe rogi unosimy ku górze i zlepiany nad bananem. Całość smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką. Drożdżówki pieczemy około 20 minut w 180˚C.
NADZIENIE: Banany obieramy ze skórki. Odcinamy końcówki, przekrawamy na połowę. Przed nałożeniem skrapiamy delikatnie sokiem z cytryny.
KRUSZONKA: Mąkę i cukier mieszamy ze sobą. Dokładamy do nich masło i w rękach rozkruszamy składniki, tak by powstała kruszonka.
Gotowe ciasto wałkujemy na grubość około 1 cm. Ostrym nożem kroimy ciasto na kwadraty (około 10x10 cm, ale to zależy jakiej wielkości mamy banany). Na każdym wyciętym kwadracie po przekątnej układamy połówki banana. Przeciwległe rogi unosimy ku górze i zlepiany nad bananem. Całość smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką. Drożdżówki pieczemy około 20 minut w 180˚C.
NADZIENIE: Banany obieramy ze skórki. Odcinamy końcówki, przekrawamy na połowę. Przed nałożeniem skrapiamy delikatnie sokiem z cytryny.
KRUSZONKA: Mąkę i cukier mieszamy ze sobą. Dokładamy do nich masło i w rękach rozkruszamy składniki, tak by powstała kruszonka.