Sposób przygotowania:
Bananowiec z galaretką wg bietka
1. Robimy biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z cukrem, potem stopniowo dodajemy o jednym żółtku, a na samym końcu dajemy mąkę wymieszaną z proszkiem i olej, mieszamy. Połowę ciasta wylewamy na blachę, a do drugiej połowy dodajemy 1 łyżkę kakao, mieszamy i wlewamy na ciasto białe. Jabłka kroimy na kawałeczki i wpychamy je w ciasto kakaowe. Pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni.
2. Robimy masę: margarynę ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy po jednym żółtku. Dwa banany ścieramy na tarc o grubych oczkach i dajemy do masy i mieszamy. Rozpuszczamy galaretkę zieloną i jak zacznie tężeć to dajemy do masy i lekko mieszamy. Gotową masę wykładamy na upieczone ciasto i dajemy na chwilę do lodówki, żeby masa stężała. Jak masa lekko stężeje to wyciągamy ciasto z lodówki kroimy dwa banany i układamy na masie,
3. Szybciej rozpuszczamy dwie galaretk żółte i jak zaczną tężeć to zalewamy nimi ciasto.
2. Robimy masę: margarynę ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy po jednym żółtku. Dwa banany ścieramy na tarc o grubych oczkach i dajemy do masy i mieszamy. Rozpuszczamy galaretkę zieloną i jak zacznie tężeć to dajemy do masy i lekko mieszamy. Gotową masę wykładamy na upieczone ciasto i dajemy na chwilę do lodówki, żeby masa stężała. Jak masa lekko stężeje to wyciągamy ciasto z lodówki kroimy dwa banany i układamy na masie,
3. Szybciej rozpuszczamy dwie galaretk żółte i jak zaczną tężeć to zalewamy nimi ciasto.