bietka

bietka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 188]

Bananowiec z galaretką wg bietka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Jest to bardzo dobre ciasto, które smakuje i dzieciom i dorosłym:)

Bananowiec z galaretką wg bietka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bananowiec z galaretką wg bietka

 

  • Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 łyżek oleju
  • 1 łyżka kakao
  • 2 jabłka
  • Masa:
  • 1 kostka margaryny
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 2 banany
  • 1 galaretka zielona
  • Dodatkowo:
  • 2 banany
  • 2 galaretki żółte

 

Sposób przygotowania:

Bananowiec z galaretką wg bietka
1. Robimy biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z cukrem, potem stopniowo dodajemy o jednym żółtku, a na samym końcu dajemy mąkę wymieszaną z proszkiem i olej, mieszamy. Połowę ciasta wylewamy na blachę, a do drugiej połowy dodajemy 1 łyżkę kakao, mieszamy i wlewamy na ciasto białe. Jabłka kroimy na kawałeczki i wpychamy je w ciasto kakaowe. Pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni.

2. Robimy masę: margarynę ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy po jednym żółtku. Dwa banany ścieramy na tarc o grubych oczkach i dajemy do masy i mieszamy. Rozpuszczamy galaretkę zieloną i jak zacznie tężeć to dajemy do masy i lekko mieszamy. Gotową masę wykładamy na upieczone ciasto i dajemy na chwilę do lodówki, żeby masa stężała. Jak masa lekko stężeje to wyciągamy ciasto z lodówki kroimy dwa banany i układamy na masie,

3. Szybciej rozpuszczamy dwie galaretk żółte i jak zaczną tężeć to zalewamy nimi ciasto.


Bananowiec z galaretką wg bietka
Ciasto bardzo ładnie się prezentuje
Bananowiec z galaretką wg bietka
Białe ciasto wykładamy na wysmarowaną blachę.
Bananowiec z galaretką wg bietka
Na białe ciasto wylewamy ciasto brązowe z kakao.
Bananowiec z galaretką wg bietka
Na ciasto brązowe wkładamy kawałeczki jabłek.