Baranina duszona z kapustą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Kapustę cienko posiekać, dodać sól i kminek, przykryc i pozostawić na 30 minut.

Baranina duszona z kapustą

Składniki:

Baranina duszona z kapustą

 

  • 500 g baraniny
  • 500 g świeżej kapusty
  • 2 cebule
  • 250 g małych pomidorów
  • 1 łyżeczka slodkiej mielonej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki smalcu
  • 1 łyżeczka kminku
  • pęczek zielonej kolendry
  • sól
  • pieprz
  • odrobina cukru

Sposób przygotowania:

Baranina duszona z kapustą
Kapustę cienko posiekać, dodać sól i kminek, przykryc i pozostawić na 30 minut. Mięso pokrajać na małe kawałki, posolić, oprószyć pieprzem, wrzucić do rondla na stopiony tłuszcz, obsmażyć, dodać drobno posiekaną cebulę, podlać wodą lub bulionem z kostki, przykryć i dusić na małym ogniu. Nastepnie wrzucić odciśniętą z soku kapustę i sparzone, obrane i pokrajane w ćwiartki pomidory. Gotować do miękkości. gdy wszystko będzie miękkie dodać roztarty z solą czosnek, paprykę i posiekaną drobno kolendrę. Doprawić cukrem.