Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Baranina duszona z orzechami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Umytą baraninę pokrajać na 8 ukośbych plastrów, każdy zbić tłuczkiem,

Baranina duszona z orzechami

Składniki:

Baranina duszona z orzechami

 

  • 700 g baraniny bez kości
  • 3 cebule
  • 3 łyżki octu winnego
  • 2 łyżki smalcu
  • 3/4 szkl łuskanych orzechów włoskich
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki wytrawnego czerwonego wina
  • po kilka gałązek kolendry, miety, pietruszki, bazylii, cząbru i szczypiorku
  • sól
  • pieprz
  • cukier do smaku

Sposób przygotowania:

Baranina duszona z orzechami
Umytą baraninę pokrajać na 8 ukośbych plastrów, każdy zbić tłuczkiem, oprószyć sola i pieprzem. W rondlu rozgrzać tłuszcz, obrumienić mięso, dodać drobno posiekaną cebulę, polać winem, wodą i dusić pod przykryciem. W trakcie gotowania dodać ocet i roztraty z solą czosnek. Orzechy utłuc w moździerzu, połączyć z mięsem. Pod koniec gotowania dodać posiekaną zieleninę. Przyprawić pieprzem i cukrem.