Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Baranina duszona z ryżem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
         
ocena: 2/5 głosów: 3

Mięso umyć, pokrajać na małe kawałki, skropić sokiem z cytryny, natrzec solą,

Baranina duszona z ryżem

Składniki:

Baranina duszona z ryżem

 

  • 500 g baraniny
  • 1 szkl ryżu
  • 3 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki tłuszczu
  • 1 czubata łyżka przecieru pomidorowego
  • szczypta imbiru
  • sokz  cytryny
  • 1 łyżeczka tymianku
  • pęczek natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka cukru

Sposób przygotowania:

Baranina duszona z ryżem
Mięso umyć, pokrajać na małe kawałki, skropić sokiem z cytryny, natrzec solą, cukrem, imbirem i tymiankiem. Pozostawić na godzinę, następnie wrzucić do rondla na rozgrzany tłuszcz, obsmażyć, dodać posiekaną drobno cebulę. Podlać wodą, aby przylryła mięso i gotować. Ryż przebrać, sparzyć wrzątkiem, osączyć. Wrzucić do na pół ugotowanego mięsa, dodać czosnek roztarty z solą i przecier pomidorowy. przykryć i dusić na metalowej płytce. Przed podaniem posypać siekaną pietruszką.

Tagi:

ryż mięso danie