cherry

cherry

Złoty Ekspert
[Przepisów: 508]

Książka Kucharska: Książka kucharska wyd. Printex II

Baranina duszona z ziemniakami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

duszone mięso baranie

Baranina duszona z ziemniakami

Składniki:

Baranina duszona z ziemniakami

 

Sposób przygotowania:

Baranina duszona z ziemniakami
Mięso umyć, pokroić na spore kawałki, natrzeć solą i czarnym mielonym pieprzem, obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu, podlać wodą lub bulionem, dodać koncentrat pomidorowy, przykryć, dusić na małym ogniu około 30-40 minut.

Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokroić w kostkę. Cebule obrać, drobno pokroić. Marchew i pietruszkę pokroić w plasterki. Ziemniaki obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu, dodać cebulę, marchew i pietruszkę, połączyć z mięsem.

Z maki zrobić zasmażkę, rozprowadzić śmietaną, dodać do mięsa, doprawić do smaku solą i czarnym mielonym pieprzem, dusić pod przykryciem około 30 minut.

Przed podaniem danie udekorować posiekaną natką pietruszki.