Sposób przygotowania:
Baranina duszona z ziemniakami
Mięso umyć, pokroić na spore kawałki, natrzeć solą i czarnym mielonym pieprzem, obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu, podlać wodą lub bulionem, dodać koncentrat pomidorowy, przykryć, dusić na małym ogniu około 30-40 minut.
Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokroić w kostkę. Cebule obrać, drobno pokroić. Marchew i pietruszkę pokroić w plasterki. Ziemniaki obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu, dodać cebulę, marchew i pietruszkę, połączyć z mięsem.
Z maki zrobić zasmażkę, rozprowadzić śmietaną, dodać do mięsa, doprawić do smaku solą i czarnym mielonym pieprzem, dusić pod przykryciem około 30 minut.
Przed podaniem danie udekorować posiekaną natką pietruszki.
Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokroić w kostkę. Cebule obrać, drobno pokroić. Marchew i pietruszkę pokroić w plasterki. Ziemniaki obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu, dodać cebulę, marchew i pietruszkę, połączyć z mięsem.
Z maki zrobić zasmażkę, rozprowadzić śmietaną, dodać do mięsa, doprawić do smaku solą i czarnym mielonym pieprzem, dusić pod przykryciem około 30 minut.
Przed podaniem danie udekorować posiekaną natką pietruszki.