Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Baranina w sosie serowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Pomysł na wykwintne danie. Mięso baranie najlepiej jest wcześniej marynować

Baranina w sosie serowym

Składniki:

Baranina w sosie serowym

 

  • 1 kg mięso bez kości,
  • 3 szt cebula,
  • 1 szt serek topiony,
  • 1/2 szkl wino białe wytrawne,
  • 1/2 szkl śmietanka,
  • 5 dag masło,
  • 1 łyżeczka mąka ziemniaczana,
  • 1 łyżka estragon posiekany,
  • 1 łyżka bazylia,
  • 1 łyżka szczypiorek,
  • do smaku Sól,
  • do smaku pieprz

 

Sposób przygotowania:

Baranina w sosie serowym
Mięso pokroić na plastry, zbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać masło, włożyć mięso i zrumienić z obu stron. Pod koniec pieczenia dodać pokrojoną cebulę i lekko podsmażyć. Mięso wyłożyć. Do cebuli wlać wino rozmieszane z mąka ziemniaczaną, topiony ser i śmietankę, zagotować. Następnie dodać zioła, szczypiorek, wymieszać i przyprawić do smaku. Mięso podawać z sosem i ziemniakami.

Tagi:

mięso beza bezy