Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Baranina z białą fasolą (Gruzja)

         
ocena: 3/5 głosów: 3

Fasolę przebrać, namoczyć na 6-7 godzin. Zalać wodą, nie solić i ugotować do

Baranina z białą fasolą (Gruzja)

Składniki:

Baranina z białą fasolą (Gruzja)

 

  • 500 g młodej baraniny
  • 300 g białej małej fasolki
  • 2 spore cebule
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka przyprawy myśliwskiej
  • 2 łyżki tłuszczu
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 strąki czerwonej papryki
  • ocet lub sok z cytryny
  • 2 pomidory
  • sól
  • pieprz
  • pęczek natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Baranina z białą fasolą (Gruzja)
Fasolę przebrać, namoczyć na 6-7 godzin. Zalać wodą, nie solić i ugotować do miękkości. W tym czasie oczyścić i umyć mięso, pokrajac w małą kostkę, oprószyć solą, przyprawą myśliwską i pieprzem. Pozostawić na 20-30 minut. Następnie obsmażyć w rondlu z rozgrzanym tłuszczem, dodać pokrajaną w plasterki cebulę, podlać bulionem z kostki lub wodą, przykryć i dusić na małym ogniu. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, pokrajać w wąskie paseczki. Pomidory pokrajać w ćwiartki, dodać gdy mięso będzie miękkawe. Na parę minut przed końcem duszenia wrzucić fasolę, utarty na miazgę czosnek, mieloną paprykę. Doprawić octem lub sokiem z cytryny, posypać siekaną natką pietruszki.