cherry

cherry

Złoty Ekspert
[Przepisów: 508]

Książka Kucharska: Książka kucharska wyd. Printex II

Baranina z grzybami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

baranina z grzybkami

Baranina z grzybami

Składniki:

Baranina z grzybami

 

  • 300 g baraniny,
  • 200 g świeżych grzybów,
  • 1 szklanka ryżu,
  • 2 cebule,
  • ½ szklanki śmietany,
  • bulion grzybowy lub wołowy,
  • natka pietruszki lub koperek,
  • tłuszcz do smażenia,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Baranina z grzybami
Ryż opłukać, ugotować na pół miękko na bulionie. Mięso umyć, pokroić na małe kawałki, obsmażyć razem z pokrojoną cebulą na rozgrzanym tłuszczu. Dodać drobno pokrojone grzyby, doprawić do smaku solą i czarnym mielonym pieprzem.

Naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem. Wyłożyć połowę ryżu, następnie mięso wraz z grzybami i cebulą, przykryć pozostałym ryżem. Danie skropić tłuszczem, wstawić do nagrzanego piekarnika na 30-40 minut. Przed końcem pieczenia zaprawić śmietaną i posypać posiekaną natką pietruszki lub koperkiem.

Do baraniny podawać sałatkę z ogórków i pomidorów.