Sposób przygotowania:
Baranina z grzybami
Ryż opłukać, ugotować na pół miękko na bulionie. Mięso umyć, pokroić na małe kawałki, obsmażyć razem z pokrojoną cebulą na rozgrzanym tłuszczu. Dodać drobno pokrojone grzyby, doprawić do smaku solą i czarnym mielonym pieprzem.
Naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem. Wyłożyć połowę ryżu, następnie mięso wraz z grzybami i cebulą, przykryć pozostałym ryżem. Danie skropić tłuszczem, wstawić do nagrzanego piekarnika na 30-40 minut. Przed końcem pieczenia zaprawić śmietaną i posypać posiekaną natką pietruszki lub koperkiem.
Do baraniny podawać sałatkę z ogórków i pomidorów.
Naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem. Wyłożyć połowę ryżu, następnie mięso wraz z grzybami i cebulą, przykryć pozostałym ryżem. Danie skropić tłuszczem, wstawić do nagrzanego piekarnika na 30-40 minut. Przed końcem pieczenia zaprawić śmietaną i posypać posiekaną natką pietruszki lub koperkiem.
Do baraniny podawać sałatkę z ogórków i pomidorów.