Sposób przygotowania:
Bardzo smaczna grochówka
Groch moczyć w wodzie caą noc, a następnie gotować w niewielkiej ilości wody. CZosnek obrać i dodać do gotującego się grochu. Gdy warzywa będą miękkie, przepuścić je przez maszynkę i wymieszać z majerankiem. Podgrzać wywar z warzyw i delikatnie mieszając, przełożyć groch. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i wrzucić do zupy. Na patelni zarumienić mąkę, dodać oliwę z oliwek i zasmażką zagęścić zupę. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z groszkiem ptysiowym.
Aby zupa grochowa była bardziej sycąca, można do niej dodać przesmażone wcześniej drobne kwałki cielęciny. Mięso należy wrzucić do zupy przed włozeniem ziemniaków, aby nie rozgotowały się zanim cielęcina będzie miękka.
Aby zupa grochowa była bardziej sycąca, można do niej dodać przesmażone wcześniej drobne kwałki cielęciny. Mięso należy wrzucić do zupy przed włozeniem ziemniaków, aby nie rozgotowały się zanim cielęcina będzie miękka.