ajo

ajo

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 353]

Barszcz-Ambrozja

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wg mojego męża to najlepsza zupka w moim wykonaniu,po prostu ambrozja ;)

Barszcz-Ambrozja Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Barszcz-Ambrozja

 

  • 2 udka z kurczaka
  • pęczek włoszczyzny:2 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, kawałek białej kapusty i in.
  • mała cebula
  • 3 średniej wielkości buraki
  • 2 ziemniaki
  • 5 łyżek fasoli Piękny Jaś
  • mały kubek śmietany 18%
  • 2 łyżki mąki
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 listki laurowe
  • suszona natka pietruszki
  • świeżo mielony pieprz, wegeta natur

Sposób przygotowania:

Barszcz-Ambrozja
Fasolę dzień wcześniej zamoczyć i zagotować, zostawic ją namoczoną na całą noc. Następnie na drugi dzień gotujemy ją z listkami laurowymi i ząbkiem czosnku do miękkości, dolewając co jakiś czas wody.
Buraki myjemy, osuszamy i zawijamy w folię aluminiową i pieczemy około godziny w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Udka myjemy i wkładamy do większego garnka, napełniamy go wodą do 3/4 wysokości, gotujemy ok. 40 min. Po tym czasie dodajemy obraną 1 marchewkę i pietruszki, seler i kapustę. Gotujemy kolejne 20 min. Następnie dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę i marchewkę w plastry, a cebulę w małą kostkę. Gdy ziemniaki będą już miękkie wyciągamy wcześniej dodane warzywa w całości i udka. Do garnka wrzucamy natomiast fasolę wraz z zalewą oraz gotowe buraczki, wcześniej obrane i starte na tarce. Zagotowujemy. W razie potrzeby dolać przegotowanej wody. Żeby zupka nie straciła koloru dodajemy 2 łyżki soku z cytryny. Doprawiamy:pieprzem, wegetą natur, natką pietruszki. Sciągamy z ognia i dodajemy śmietanę wymieszaną uprzednio z odrobiną zupy i 2 łyżkami mąki. Smacznego :)
Barszcz-Ambrozja
Buraki pieczemy w piekarniku zawinięte w folię aluminiową
Barszcz-Ambrozja
zupka już gotowa, teraz tylko rozlewamy na talerze
Barszcz-Ambrozja
Przelać na talerze i doprawić lub dodatkowo posypać natką