Sposób przygotowania:
Barszcz-Ambrozja
Fasolę dzień wcześniej zamoczyć i zagotować, zostawic ją namoczoną na całą noc. Następnie na drugi dzień gotujemy ją z listkami laurowymi i ząbkiem czosnku do miękkości, dolewając co jakiś czas wody.
Buraki myjemy, osuszamy i zawijamy w folię aluminiową i pieczemy około godziny w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Udka myjemy i wkładamy do większego garnka, napełniamy go wodą do 3/4 wysokości, gotujemy ok. 40 min. Po tym czasie dodajemy obraną 1 marchewkę i pietruszki, seler i kapustę. Gotujemy kolejne 20 min. Następnie dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę i marchewkę w plastry, a cebulę w małą kostkę. Gdy ziemniaki będą już miękkie wyciągamy wcześniej dodane warzywa w całości i udka. Do garnka wrzucamy natomiast fasolę wraz z zalewą oraz gotowe buraczki, wcześniej obrane i starte na tarce. Zagotowujemy. W razie potrzeby dolać przegotowanej wody. Żeby zupka nie straciła koloru dodajemy 2 łyżki soku z cytryny. Doprawiamy:pieprzem, wegetą natur, natką pietruszki. Sciągamy z ognia i dodajemy śmietanę wymieszaną uprzednio z odrobiną zupy i 2 łyżkami mąki. Smacznego :)
Buraki myjemy, osuszamy i zawijamy w folię aluminiową i pieczemy około godziny w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Udka myjemy i wkładamy do większego garnka, napełniamy go wodą do 3/4 wysokości, gotujemy ok. 40 min. Po tym czasie dodajemy obraną 1 marchewkę i pietruszki, seler i kapustę. Gotujemy kolejne 20 min. Następnie dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę i marchewkę w plastry, a cebulę w małą kostkę. Gdy ziemniaki będą już miękkie wyciągamy wcześniej dodane warzywa w całości i udka. Do garnka wrzucamy natomiast fasolę wraz z zalewą oraz gotowe buraczki, wcześniej obrane i starte na tarce. Zagotowujemy. W razie potrzeby dolać przegotowanej wody. Żeby zupka nie straciła koloru dodajemy 2 łyżki soku z cytryny. Doprawiamy:pieprzem, wegetą natur, natką pietruszki. Sciągamy z ognia i dodajemy śmietanę wymieszaną uprzednio z odrobiną zupy i 2 łyżkami mąki. Smacznego :)