Sposób przygotowania:
Barszcz biały.
1. Kość oraz kiełbasę płuczemy i wrzucamy razem z kostką rosołową, liśćmi laurowymi oraz pieprzem do garnka. 2. Marchewkę, pietruszkę i ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Dorzucamy do garnka i gotujemy do miękkości warzyw. 3. W tym czasie gotujemy jajka na twardo, przez 10 minut we wrzątku, a podwędzaną kiełbasę kroimy w półplasterki. 4. Kiedy kiełbasa i kość będą już ugotowane wyciągamy je łyżką cedzakową z garnka. Od kości oddzielamy mięso drobiowe, a kiełbasę kroimy w grubsze plasterki i ponownie wrzucamy do garnka. 5. Gdy warzywa będą miękkie, dodajemy podwędzaną kiełbasę, oraz przygotowany wg przepisu na opakowaniu barszcz biały. 6. Doprawiamy do smaku majerankiem i zabielamy śmietaną - w osobnym garnuszku mieszamy śmietanę razem z 2 chochelkami zagotowanej zupy, dokładnie mieszamy, a następnie wlewamy cienkim strumieniem do zupy. Ponownie mieszamy. 7. Podajemy z cząstkami ugotowanego na twardo jajka.