Sposób przygotowania:
Barszcz biały z chrzanem
Ziemniaki dokładnie obieramy, myjemy, kroimy w kostkę i wrzucam do wrzątku. Dodajemy do garnka listek laurowy i pokrojony w paski czosnek. Kiedy zacznie wrzeć dodajemy kostkę bulionową oraz mięso (obowiązkowo biała kiełbasa, ja dodałam też udko wędzone). Podsmażamy na patelni pokrojoną w drobną kostkę cebulę i por. Podrumienione warzywa dodajemy do wywaru i gotujemy aż zmiękną wszystkie warzywa. Wtedy dodajemy połowę butelki barszczu. W szklance robimy mieszankę z łyżki jogurtu naturalnego, łyżkę mąki, chrzan, odrobinę wywaru i wyrabiamy aż do uzyskania gładkiej masy. Całość przelewamy przez sitko do wywaru, a następnie przecieramy. Zagotowane na twardo jajka kroimy w kostkę i dodajemy do zupy tuż przed podaniem.