Sposób przygotowania:
barszcz czerwony z bobem
Do większego garnka z woda wkładamy liść laurowy ,kawałek wędzonego boczku , obrana z skórki marchewkę i pietruszkę .Gotujemy ok 15 min .W osobnym garnku gotujemy dobrze umyte nie obrane z skórki buraczki ,gotujemy do miękkości .Pod koniec gotowania wyciskamy do nich pół cytryny . Taki wywar przelewamy do garnka z wędzonką i warzywami .Doprawiamy przyprawą uniwersalną do smaku .Ziemniaki obieramy z skórki i kroimy w kostkę Do wywaru dodajemy pokrojone w kosteczkę ziemniaki . Jednego ugotowanego buraka ścieramy na tarce duże oczka i dodajemy do zupy .Bób gotujemy osobno do miękkości w wodzie z dodatkiem łyżki oliwy i przyprawy uniwersalnej . Gdy barszcz będzie ugotowany dodajemy do niego wyciśnięty czosnek ,pieprz do smaku .Dodałam również troszkę cukru do przełamania smaku .Zagotowujemy barszczyk i zaciągamy śmietaną .Na sam koniec dodajemy wcześniej ugotowany bób .Mieszamy i podajemy