Sposób przygotowania:
Barszcz czerwony z uszkami
Barszcz - Do kamiennego garnka kroimy w plasterki obrane buraki, dodajemy przyprawy i zalewamy wodą by przykryć buraczki na wierzch rozkładamy kromki chleba. Całość odkładamy na 4 dni .Po upływie tych dni przecedzamy i rozprowadzamy z rosołem lub wywarem jarzynowym. Doprawiamy jeszcze do smaku.
Uszka- Ugotowane grzyby mielimy dodajemy podsmażoną cebulkę i doprawiamy do smaku . Gotowym farszem nadziewamy ciasto formując uszka.
Ciasto robimy mieszając ze sobą składniki wyrabiając energicznie ciasto. Następnie cienko rozwałkowujemy wycinamy kółeczka- sklejamy z farszem na kształt uszka.Gotowe uszka gotujemy w osolonej wodzie
Uszka- Ugotowane grzyby mielimy dodajemy podsmażoną cebulkę i doprawiamy do smaku . Gotowym farszem nadziewamy ciasto formując uszka.
Ciasto robimy mieszając ze sobą składniki wyrabiając energicznie ciasto. Następnie cienko rozwałkowujemy wycinamy kółeczka- sklejamy z farszem na kształt uszka.Gotowe uszka gotujemy w osolonej wodzie