Sposób przygotowania:
Barszcz czerwony z ziemniakami i klopsikamiBuraki , obrać, opłukać ,pokroić na mniejsze kawałki. Pora dobrze umyć, marchewkę, pietruszkę, selera, obrać. Buraki zalać 1,3 litrą wody i gotować godzinę. Następnie do buraków włożyć warzywa. Do mięsa mielonego dodać jajko, bułkę tartą, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Wymieszać mięso dokładnie, doprawić do smaku solą oraz pieprzem, ponownie wymieszać. Formować malutkie klopsiki , smażyć na głębokim. rozgrzanym oleju . Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej do smaku wodzie. Warzywa wyjąć z barszczu, dodać liść laurowy, ziele angielskie, gotować 15 minut. Pod koniec gotowania dodać 2 ząbki czosnku. Barszcz doprawić do smaku solą oraz pieprzem, dodać ocet winny. chwilę gotować. Następnie śmietanę rozprowadzić w barszczu. Część buraków drobno pokroić. Podać barszcz z ziemniakami, pokrojonymi buraczkami oraz klopsikami mięsnymi.
Zobacz przepis na Barszcz z zakwasem ogórkowym >>>