SUPERPRZEPIS

Barszcz małorosyjski

  • 1
         
ocena: 5/5 głosów: 7
Barszcz małorosyjski Więcej zdjęć (4)

Zupa ze wschodnim rodowodem, bardzo sycąca. Najlepsza na drugi dzień, gdy wszystkie smaki się przegryzą. Idealna na codzienny jak i uroczysty obiad. Polecam.

Składniki:

Barszcz małorosyjski

 

Sposób przygotowania:

Barszcz małorosyjski
Fasolę zalewamy wodą tak, aby wystawała 2 cm i moczymy przez noc. Następnie gotujemy ją w tej samej wodzie ze szczyptą soli do miękkości. Buraki gotujemy w mundurkach do miękkości. Po ugotowaniu studzimy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Należy uważać, aby się nie rozgotowały i były za miękkie. Mięso myjemy. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy żeberka i udka, ziele i liść laurowy. Gotujemy do miękkości. Ponieważ udko ugotuję się wcześniej więc wyjmujemy je z wywaru po 1-1,5 godzinie. Żeberka gotujemy około 2h i wyjmujemy je z wywaru. Mięso studzimy i rwiemy bądź kroimy na małe kawałki. Wówczas dodajemy pokrojoną w talarki marchewkę oraz pokrojoną w kostkę pietruszkę i cała cebulę. Gotujemy zupę do miękkości warzyw. Po około 10-15 minutach dorzucamy ziemniaki. 5 minut przed końcem dodajemy starte buraki, ugotowaną fasolę, porwane mięso i koncentrat pomidorowy. Wyjmujemy cebulę i ją wyrzucamy. Zupę doprawiamy do smaku i zabielamy śmietaną wedle uznania. Każdą porcję posypujemy posiekaną natką pietruszki. Podajemy z pieczywem lub bez. Z uwagi na obecność ziemniaków i fasoli zupa jest już wystarczająco sycąca. Życzę smacznego :)
Barszcz małorosyjski
Mięso myjemy. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy żeberka i udka, ziele i liść laurowy.
Barszcz małorosyjski
Wówczas dodajemy pokrojoną w talarki marchewkę oraz pokrojoną w kostkę pietruszkę i cała cebulę.
Barszcz małorosyjski
5 minut przed końcem dodajemy starte buraki, ugotowaną fasolę, porwane mięso i koncentrat pomidorowy.