Persik

Persik

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1125]

Barszcz papy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 1/5 głosów: 1

ciekawa w smaku mimo nie typowych składników, przepis dostałam od znajomej z rosji

Barszcz papy

Składniki:

Barszcz papy

 

  • 500 g mięsa rosołowego pokrojonego w kostkę 2 1/2 cm
  • 500 g wołowej kości szpikowej
  • 500 g żeberek wieprzowych
  • 2 duże cebule, jedna w całości, druga posiekana
  • 1/2 główki kapusty
  • 3 ząbki czosnku, drobno posiekanego lub przeciśniętego przez praskę
  • 3 marchewki pokrojone w kostkę
  • 3 buraki pokrojone w kostkę
  • 500 g pomidorów z puszki
  • 3 ziemniaki pokrojone w 1 cm kostkę
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • sól i pieprz do smaku
  • świeży koperek
  • kwaśna śmietana

Sposób przygotowania:

Barszcz papy
Mięso, kość, całą cebulę i czosnek włóż do jednego garnka. Wlej 1/8 litra wody, dodaj sól, pieprz, doprowadź do wrzenia, potem zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez mniej więcej godzinę, aż mięso będzie miękkie. Na patelni na średnim ogniu rozpuść 2 łyżki masła, przysmaż pokrojoną cebulę na złoty kolor i dodaj do garnka. Wrzuć pomidory i przecier, mieszając lekko, aż przecier się rozpuści. Dodaj marchewkę, buraki i ziemniaki. Gotu przez 45 minut, aż warzywa będą miękkie. Podawaj z koperkiem i śmietaną.

Tagi:

mięso buraki