cherry

cherry

Złoty Ekspert
[Przepisów: 508]

Książka Kucharska: Książka kucharska wyd. Printex I

Barszcz ukraiński

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

przepis na mięsny barszcz

Barszcz ukraiński

Składniki:

Barszcz ukraiński

 

  • Kość z szynki lub ¼ kg kości wieprzowych,
  • ¼ kg wieprzowego boczku,
  • 2 buraki,
  • pęczek młodej boćwinki,
  • 3 grzybki,
  • włoszczyzna,
  • świeża pietruszka i koperek,
  • 2 dag masła,
  • ¼ kg białej fasoli,
  • ½ główki włoskiej kapusty,
  • 1 cebula,
  • 5 pomidorów,
  • ½ litra barszczu czerwonego,
  • 5 dag słoniny,
  • 2-4 jaja ugotowane na twardo,
  • 2 litry wody,
  • sól do smaku.

 

Sposób przygotowania:

Barszcz ukraiński

Ugotować wywar na kościach z wieprzowiną, włoszczyzną, grzybkami, buraczkami i posiekaną młodą boćwinką. Osobno ugotować namoczoną wcześniej fasolę (jeżeli to lato, to można użyć szparagowej – drobno posiekanej) i poszatkowaną kapustą włoską. W rondelku udusić na maśle pomidory i przetrzeć je przez sito (w zimie można użyć przecieru pomidorowego – 1 łyżkę stołową).


Połączyć wszystkie składniki, tzn. wywar, fasolkę kapustę itp. Słoninę posiekać drobno z zieloną pietruszką i koprem, cebulę utrzeć na tarce, rozetrzeć tę masę łyżką i dodać do zupy. Dodać pokrajany boczek i jaja pokrajane w plasterki.