Sposób przygotowania:
Barszcz ukraiński wg angg.
Fasolę opłukujemy, zalewamy wodą i zostawiamy na około 12 godzin. Gdy już minie ten czas, zagotowujemy fasolę w tej samej wodzie (osolonej, z dodatkiem listka laurowego i czosnku), w której się moczyła. W bulionie drobiowym gotujemy warzywa razem z listkiem laurowym i zielem angielskim. Gotujemy kilka minut, a następnie dodajemy posiekaną w drobną kostkę cebulę oraz obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Zagotowujemy i dodajemy fasolkę wraz z wywarem, a po jakimś czasie starte na tarce o grubych oczkach buraczki. Doprawiamy octem lub sokiem z cytryny, który zatrzyma kolor zupy. Gotujemy do miękkości warzyw, następnie dodajemy przecier pomidorowy. Do zupy wlewamy śmietanę wymieszaną z mąką i rozprowadzoną z kilkoma łyżkami zupy. Doprawiamy solą, cukrem i pieprzem. Po dodaniu śmietany, zupy nie gotujemy, aż do momentu wrzenia, aby nie straciła koloru. Podajemy posypaną natką pietruszki.