Barszcz wielkanocny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Do wywaru wrzucić kiełbasę, boczek i szynkę. Dodać przyprawy. Gotować około 20 minut. Dodać mąkę połączoną z zakwasem i śmietaną.

Barszcz wielkanocny

Składniki:

Barszcz wielkanocny

 

  • Wywar po obgotowywanej szynce,
  • ½ litra zakwasu na żur,
  • cztery kawałki kiełbasy białej,
  • cztery kawałki kiełbasy czerwonej,
  • kilka kawałków wędzonego boczku,
  • kawałki szynki,
  • 1 łyżka przyprawy typu Vegeta,
  • 1,5 łyżki mąki pszennej,
  • 3 łyżki śmietany,
  • 2 ząbki czosnku,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • 2 łyżki chrzanu,
  • 4 jaja ugotowane na twardo,
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Barszcz wielkanocny
Do wywaru wrzucić kiełbasę, boczek i szynkę. Dodać przyprawy. Gotować około 20 minut. Dodać mąkę połączoną z zakwasem i śmietaną. Gotować dalej na małym ogniu, do momentu aż zupa zgęstnieje. Czosnek pokroić na plasterki i dorzucić do zupy. Przed wyłączeniem zupy doprawić ją do smaku pieprzem i chrzanem. Barszcz podawać z ugotowanymi na twardo dwoma połówkami jajka. Jeśli nie mamy wywaru po gotowanej szynce, można użyć zwykłej wody.