Wiech

Wiech

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 160]

Barszcz zabielany z ziemniakami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 2

To barszcz, jaki robiła moja mama. Zabielany śmietanką i podany z ziemniakami.

Barszcz zabielany z ziemniakami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Barszcz zabielany z ziemniakami

 

Sposób przygotowania:

Barszcz zabielany z ziemniakami
Ugotuj bulion - obrane i pokrojone na mniejsze kawałki warzywa zalej zimną wodą i zagotuj. Gotuj na małym ogniu ok. godziny i dodaj przyprawy. Gotuj, aż warzywa będą miękkie. W czasie gotowania upiecz w piekarniku umyte buraki - ok. 200 stopni, piecz do miękkości. Upieczone buraki zetrzyj na tarce razem z jabłkiem i dodaj do bulionu. Gotuj jeszcze ok. pół godziny, aż wywar nabierze intensywnego koloru. Przecedź do innego garnka, wlej zakwas i doprowadź do wrzenia, ale już nie gotuj. Zahartuj śmietanę - wlej do śmietany kilka łyżek barszczu, wymieszaj i wlej do zupy. Wymieszaj. Podawaj z ugotowanymi oddzielnie ziemniakami. Możesz posypać koperkiem.
Barszcz zabielany z ziemniakami
Podstawa każdej zupy - dobry bulion a nie kostka.
Barszcz zabielany z ziemniakami
Piękny kolor dają upieczone, starte buraczki.
Barszcz zabielany z ziemniakami
I oczywiście sam smak - domowy zakwas z buraków.