Sposób przygotowania:
Barszczyk na zakwasie
Zakwas :
Tydzień wcześniej do kamiennego garnka wrzucić pokrojone w plastry buraki, czosnek, ziele, pieprz i listki laurowe i zalać letnią przegotowaną wodą. Przykryć garnek lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 7 dni.
Codziennie mieszać zakwas żeby nie powstała na wierzchu pleśń.
Przecedzamy przez sito i rozlewamy gotowy do butelek i wstawiamy do lodówki.
Gotując barszcz świeże buraki kroimy w plastry i gotujemy w 1/2 litr wody do miękkości . Uzupełniamy wywar ( 1/2 litr płynu ) zakwasem buraczanym i gotujemy jeszcze przez chwilę. Doprawiamy solą i pieprzem wg gustu. Podajemy z uszkami lub grzybami itp, taki barszczyk ma zupełnie inny smak niż gotowany tylko ze świezych buraków.
Tydzień wcześniej do kamiennego garnka wrzucić pokrojone w plastry buraki, czosnek, ziele, pieprz i listki laurowe i zalać letnią przegotowaną wodą. Przykryć garnek lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 7 dni.
Codziennie mieszać zakwas żeby nie powstała na wierzchu pleśń.
Przecedzamy przez sito i rozlewamy gotowy do butelek i wstawiamy do lodówki.
Gotując barszcz świeże buraki kroimy w plastry i gotujemy w 1/2 litr wody do miękkości . Uzupełniamy wywar ( 1/2 litr płynu ) zakwasem buraczanym i gotujemy jeszcze przez chwilę. Doprawiamy solą i pieprzem wg gustu. Podajemy z uszkami lub grzybami itp, taki barszczyk ma zupełnie inny smak niż gotowany tylko ze świezych buraków.