Sposób przygotowania:
Barszcz na zakwasieMarchewkę, pietruszkę i seler obieram, kroję na kawałki, wkładam do garnka. Dodaję obraną cebulę, umyte i pozbawione gniazda nasiennego jabłko, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarnach, sól. Wlewam wodę i doprowadzam do wrzenia, a później gotuję na bardzo małym ogniu około godziny.
Pod koniec gotowania dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, a po zdjęciu garnka z ognia łyżeczkę majeranku. Do drugiego garnka wkładam obrane i pokrojone na części buraczki, sól, zalewam wodą, zagotowuję i gotuję bez pokrywki na wolnym ogniu około 20 minut. Oba garnki odstawiam na noc.
Następnego dnia przecedzam i łączę oba wywary. Dodaję porcjami zakwas buraczany, kosztując czy barszcz jest odpowiednio kwaśny. Garnek bez pokrywki stawiam na małym ogniu i bardzo mocno podgrzewam. Doprawiam do smaku cukrem, świeżo mielonym czarnym pieprzem i ewentualnie solą.
* kwas z kiszonych buraczków przygotowałam wg tego przepisu: https://gotujmy.pl/buraczki-kiszone-na-barszcz,przepisy,126857.html