anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Książka Kucharska: Idealny barszcz czerwony

Barszcz na zakwasie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Tradycyjny wigilijny barszcz na zakwasie przygotowany bez wywaru z grzybów można podać dzieciom i osobom, które nie jedzą grzybów.

Barszcz na zakwasie

Składniki:

Barszcz na zakwasie

 

  • buraczki - ½ kg
  • marchewka - 2 szt.
  • pietruszka - 1 szt.
  • cebula - 1 szt.
  • seler - ¼ szt.
  • czosnek - 3 ząbki
  • liść laurowy - 1 szt.
  • ziele angielskie - 3 szt.
  • pieprz w ziarnach - 1 łyżeczka
  • cukier - 1 łyżeczka
  • sól - do smaku
  • pieprz czarny świeżo mielony - do smaku
  • majeranek suszony - 1 łyżeczka
  • kwaśne jabłko - 1 szt.
  • kwas z kiszonych buraczków - ½ litra

 

Sposób przygotowania:

Barszcz na zakwasie

Marchewkę, pietruszkę i seler obieram, kroję na kawałki, wkładam do garnka. Dodaję obraną cebulę, umyte i pozbawione gniazda nasiennego jabłko, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarnach, sól. Wlewam wodę i doprowadzam do wrzenia, a później gotuję na bardzo małym ogniu około godziny.


Pod koniec gotowania dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, a po zdjęciu garnka z ognia łyżeczkę majeranku. Do drugiego garnka wkładam obrane i pokrojone na części buraczki, sól, zalewam wodą, zagotowuję i gotuję bez pokrywki na wolnym ogniu około 20 minut. Oba garnki odstawiam na noc.


Następnego dnia przecedzam i łączę oba wywary. Dodaję porcjami zakwas buraczany, kosztując czy barszcz jest odpowiednio kwaśny. Garnek bez pokrywki stawiam na małym ogniu i bardzo mocno podgrzewam. Doprawiam do smaku cukrem, świeżo mielonym czarnym pieprzem i ewentualnie solą.


* kwas z kiszonych buraczków przygotowałam wg tego przepisu: https://gotujmy.pl/buraczki-kiszone-na-barszcz,przepisy,126857.html