Sposób przygotowania:
Barszczyk zabielany z ziemniaczkami
Buraki obieram i myję, następni kroję w kawałki. Zalewam wodą, dodaję przyprawy, czosnek,sól i cukier, gotuje 20 min. Po tym czasie wlewam ocet i gotuję jeszcze 15 min.
Odstawiam barszcz na 1,5 -2 godz, żeby nabrał kolorku i smaku. Śmietanę rozrabiam z gorącym barszczem (nie gotuję). Wlewam do garnka i doprawiam pieprzem.
Gotuję ziemniaki, tłukę. Wykładam utłuczone ziemniaki na talerz, posypuję skwarkami. Z boku wlewam barszcz i podaję.
Odstawiam barszcz na 1,5 -2 godz, żeby nabrał kolorku i smaku. Śmietanę rozrabiam z gorącym barszczem (nie gotuję). Wlewam do garnka i doprawiam pieprzem.
Gotuję ziemniaki, tłukę. Wykładam utłuczone ziemniaki na talerz, posypuję skwarkami. Z boku wlewam barszcz i podaję.